Pierre Alechinsky


Pierre Alechinsky is één van de grootste levende Belgische kunstenaars,

De Cobra-schilder werd geboren te Brussel en deed zijn studies aan de Ecole Supérieure d'Architecture et des Arts Décoratifs in Brussel..

Alechinsky combineert meerdere technieken in zijn werk. Zo combineert hij aquarel en schetsen. Zijn werk werd in de tweede helft van de jaren 50 trouwens meer bewogen. Hij bracht zijn verf ook steeds dikker op het doek aan. Zijn doeken werden bedekt met massa's verf in groene, blauwe, witte en grijze tinten. Zo bereikt zijn werk in de laten jaren 50 een grotere vrijheid (zowel in vorm als in kleur) en verschijnen er ook fabelwezens in zijn werken.


Alechinsky volgde aanvankelijk een opleiding in de reclame. Hij leerde over illustratie, fotografie en typografie. Hij studeerde van 1944 tot 1948 aan de École nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Décoratifs in Brussel. Aan het begin van zijn kunstenaarscarrière was hij nog vooral geïnteresseerd in het surrealisme. Zijn vroege werk staat bol van abstracte symboliek, vooral verwijzend naar aarde, rotsen en planten. Maar vanaf 1951, het jaar waarin hij naar Parijs verhuisde, raakte hij onder invloed van expressionistisch werkende vrienden. Zijn penseelstreken worden losser en energieker. Na enkele jaren komt hij in aanraking met Chinese en Japanse schilderkunst, waardoor hij meer ingetogener gaat werken. Hij laat zijn fascinatie voor het schrift de vrije loop. Ook gaat hij op zoek naar overbruggingen tussen de verschillende tradities op het gebied van schilderkunst in het oosten en het westen. Dit doet hij door te schilderen in de aquareltechniek en door toepassing van de etstechniek. Toch schildert hij lange tijd vooral met olieverf. Vanaf 1956 gaat hij schilderen met acrylverf op papier. In zijn schilderijen is tevens de invloed van de Amerikaanse action painting herkenbaar, van kunstenaars als Jackson Pollock en Willem de Kooning.