Guy De Jaegher


VAN REALISME NAAR HYPERREALISME

 

MET MONIKKENGEDULD…

 

De Westvlaming De Jaegher is een realist in hart en nieren, een fijnschilder pur sang.

Autodidact voor wat de fijnschilderkunst betreft, die volgens hem op technisch vlak één van de moeilijkste kunstschildervormen is.

Met een nauwkeurige werkwijze en in uiterste concentratie, worden de onderwerpen op het vooraf geprepareerde en zeer fijn geschuurd paneel of linnen doek heel secuur opgebouwd.

Erfdeel, evolutie en eigentijdse interpretatie monden echter uit in een eigen stijl en éénheid.

Laag voor laag worden elementen geaccentueerd. Sommige delen worden verdiept, andere opgehaald met withogingen en meerdere malen bestreken met fijne glacis, waarbij bepaalde lichten een extra accent en schittering krijgen.

In zijn geval is er slechts sprake van een vrij beperkte productie want in een dergelijk fijn afgewerkt olieverfschilderij gaat er heel wat tijd, aandacht en… monikkengeduld zitten.


“De Jaegher bekwaamde zich jarenlang in het Stilleven; zijn werk behoort inmiddels tot de top”

FRANS BOENDERS


“De stillevens evoceren de vergankelijkheid, de schoonheid, de geladenheid van de voorwerpen.

Beeldt de schilderkunst voorwerpen af zoals ze eruitzien? Geeft een schilderij een subjectieve indruk of de werkelijkheid weer? Een subjectieve indruk.

Het antwoord komt niet van een verdwaasde journalist, maar van Plato. Combineer de wijsheid van de oude Griek met de doordenker van de Beatle en je kijkt met heel andere ogen naar een ‘hyperrealistisch’ geschilderd wijnglas, of hoe een schilder als Guy De Jaegher dat kan oproepen met een paar streepjes witte verf op een donkere achtergrond”.

DIRK MARTENS - De Standaard – Het Nieuwsblad - 07/04/2010


 


We leven in een tijd waarin alles en nog wat als kunst kan worden aangemerkt, alleen maar omdat een kunstenaar dat zegt. De meeste kunstenaars gebruiken kunst als een ontsnapping aan de realiteit, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van hyperrealistische kunstenaars, omdat ze de grens tussen kunst en realiteit willen wissen.

Kunstenaars die gespecialiseerd zijn in hyperrealisme, maken schilderijen die de realiteit overstijgen. De bedoeling is een fotografische weergave van de werkelijkheid na te streven. 

Het schilderij van de hyperrealist is meer dan een foto, want wie goed “kijkt” ontdekt meer dan op een foto.

Al zijn schilderijen zijn afgebeeld met ongelooflijke nauwkeurigheid en aandacht voor detail, een geweldige demonstratie van superieure aandacht voor detail en geduld.

Hyperrealistische kunst van de kunstenaar vereist dat de afbeelding levensecht wordt weergegeven; soms wordt er ook schaalvergroting toegepast waardoor alledaagse dingen indringend van de detaillering worden.

Dit vereist vanwege de kunstschilder een enorme focus op het te schilderen onderwerp, omdat elk detail moet worden geschilderd. En het vergt veel tijd om een dergelijk schilderij te maken.

Hyperrealisme vergt enorme inspanning, ongelooflijke discipline en vaardigheid - veel vaardigheid.

En dit is echter niet iets dat je in een paar maanden onder de knie kunt krijgen, want er zijn tal van principes en in het bijzonder de technieken die moeten worden toegepast.


 


Fijnschilder die op zeer fijne gedetailleerd wijze zijn voorstellingen uitwerkt met groot technisch vakmanschap. Volgde al heel jong les aan de Kunstacademie te Kortrijk en studeerde vervolgens ‘grafische Kunsten’ en ‘Kalligrafie’ aan het Sint Lucas Instituut te Doornik.

Hij behaalde de Gouden Palmen bij de MAEKV (Europese Kunstverdienste) te Koksijde in 1985 en de zilveren Medaljes in 1983 en 1986.

Hij staat vermeld in de Belgische dictionnaire ‘PIRON’.

Werd opgenomen in het ‘Lexicon van de West-Vlaamse Kunstenaars