Patrick Van Craenenbroeck


Keramische sculpturen en brons

Geboren in 1953 kreeg hij zijn opleiding aan de Academie van Zottegem en van Liedekerke. Als kind bracht hij zijn jeugd door in de omgeving van Liedekerke en Affligem. Het was een periode van ravotten en spelen, maar ook van tekenen en schilderen, schilderijen met surrealistische inslag.

In de sport groeide hij tot een topatleet en werd kampioen 400m horden. Eind de jaren zeventig komt het ruimtelijk werk in het creatieve proces. Het wordt een experimentele zoektocht langs diverse materialen. Meer en meer geraakte hij bezeten door de aardse materie klei om zijn filosofie en gedachtengoed beeldend te verwoorden. Een grote ommekeer kwam er met de bouw van zijn primitieve gasoven (1987): weg van glazuren, kleuren en effecten. Terug naar de oermaterie: aarde, vuur en rook. Een nieuwe vormgeving groeit, eerst speels en abstract, nadien meer figuratief. Een volk ontstaat:. Ze worden gekenmerkt door kracht, dynamiek, mystiek. Een versteende expressie. Een oerkracht. Ze fixeren je aandacht, dwingen tot dialoog. Je ziet de aarde spreken, roepen, zwijgen, maar ook fluisteren. Ze fluisteren verleden, heden en toekomst tot één geheel. Het zijn ‘REIZIGERS IN DE TIJD’.

In 2012 creëerde hij de winnaarstrofee voor Memorial Van Damme. Zijn beelden werden tentoongesteld op de wereldexpo te Milaan en in Bozar tijdens het internationaal filmfestival.